Naturalesa de les entitats

Consell 1

Verifiqueu que l´entitat està autoritzada i que l´empresa no ha estat objecte d´advertiment per part de la CNMV ni d´altres supervisors. En cas de dubte, consulteu-nos.

Consell 2

Recordeu que les entitats no registrades són perilloses i intenten enganyar-vos. Si teniu alguna sospita, pregunteu-nos. Adopteu una actitud positiva. Feu preguntes sobre les característiques del servei i de la inversió que us proposen. Obteniu informació per escrit.

Tècniques de captació d´inversors

Consell 3

Desconfieu davant dels senyals d´alarma i les tècniques freqüents següents:

  • Trucades o correus inesperats.
  • Urgència de la inversió.
  • Afinitat personal.
  • Bonificacions d´entrada.
  • Esquemes piramidals en què us demanen que també capteu clients.
  • Pressió psicològica perquè adopteu una decisió immediata.
  • Menció o ús del logotip de la CNMV. Recordeu que la CNMV mai no us convidaria a fer una inversió.

Consell 4

Compte amb el frau a través d´Internet i les xarxes socials. No us deixeu enganyar per la sofisticació d´alguns webs. Manteniu-vos alerta davant d´ofertes no sol·licitades a través dels vostres perfils a les xarxes socials. No us deixeu enganyar per l´afinitat dels vostres "seguidors" socials.

Productes comercialitzats

Consell 5

Desconfieu de les rendibilitats altes sense risc. Desconfieu de productes complexos. No invertiu en productes que no compreneu.

Consell 6

Pareu atenció a les comissions i les despeses.

Consell 7

Assegureu-vos que els productes que us ofereixen existeixen i contrasteu la informació que us aporten sobre la cotització dels valors que us volen vendre.

Perfil i educació de l´inversor

Consell 8

Tots estem exposats a ser objecte de frau. Desconfieu si no us demanen informació: els intermediaris financers autoritzats que us ofereixin un producte han d´avaluar la vostra conveniència (experiència i coneixements) i idoneïtat (experiència i coneixements, situació financera i objectius d´inversió) a través d´un perfil o qüestionari.

Si no podeu recuperar els diners

Consell 9

Si no aconseguiu que us tornin els diners, no seguiu fent aportacions.

Denuncieu

Consell 10

Poseu en coneixement de la CNMV qualsevol incident sospitós de frau i denuncieu els fets a la Policia, Guàrdia Civil o el Jutjat corresponent.