Alguns tipus de fons tenen un funcionament diferent de l´operativa habitual. Per exemple, els fons d´inversió immobiliària, els fons cotitzats, els fons d´inversió estrangera...

Fons cotitzats

Els fons cotitzats (ETF, Exhange Traded Funds) són fons que es negocien en borses de valors com si es tractés d´accions d´una empresa. La seva política d´inversió consisteix a reproduir l´evolució d´algun índex borsari, nacional o internacional, com ara l´Ibex. També hi ha fons cotitzats que utilitzen com a referència índexs de renda fixa.

Peculiaritats: l´operativa de compra i venda és com la de les accions negociades a la borsa. L´inversor sap el preu de la participació en cada moment i pot comprar i vendre quan vulgui (fins i tot diverses vegades el mateix dia a preus diferents). A més de les comissions dels fons tradicionals, suporten les comissions associades a l´operativa borsària (comissió de compra i venda, dipòsit dels títols).

Per obtenir més informació, consulteu:

-La Guia sobre els fons cotitzats (ETF).

-La Guia rápida sobre ETF.

Fons d´inversió lliure

També es coneixen com a fons d´inversió alternativa o hedge funds. La seva característica principal és que poden invertir sense les limitacions que tenen la resta dels fons (tipus d´actius, diversificació de les seves inversions i l´endeutament). 

Peculiaritats: en general, són productes poc líquids, i de vegades fixen un període mínim de permanència als inversors. A diferència dels fons tradicionals, la normativa no posa límits màxims a les comissions. A causa de la llibertat de què gaudeixen a l´hora d´invertir, el risc que s´assumeix sol ser molt alt.

Per a més informació, consulteu la Guia ràpida sobre els Fons d´ inversió lliure

Institucions d´inversió col·lectiva estrangeres

Estan constituïts en un altre país. En general, solen ser societats d´inversió i, de la mateixa manera que en un fons espanyol, el comercialitzador (l´entitat que el ven) ha de lliurar a l´inversor el fullet informatiu del fons (DFI), en què hi ha tota la informació necessària. La diferència és que la normativa que els regula no és l´espanyola, sinó la del país d´origen, motiu pel qual es poden produir diferències; per exemple, pel que fa a la liquiditat del producte. A més, com que són societats i no fons, els títols estan dipositats en un compte de valors (són accions d´una societat), la qual cosa implica que l´entitat dipositària cobrarà les comissions que tingui establertes.